Fyra tävlar om Guldlänken

Fyra innovativa IT-lösningar i offentlig sektor tävlar om årets Guldlänk. Priset delas ut under konferensen Offentliga Rummet som öppnar idag i Trollhättan.

Idag öppnades konferensen Offentliga Rummet, med Nätverksdagen. Mötesplatsen, i år i Trollhättan, belyser hur IT kan skapa förutsättningar för demokratisk dialog.

Priset Guldlänken är instiftat av Sveriges Kommuner och Landsting, Vinnova, E-delegationen samt Offentliga Rummet, och kommer att delas ut under onsdagkvällen. De fyra nominerade tjänsterna är:

Budgetsimulatorn – Ett IT-verktyg i demokratins tjänst
Sveriges Kommuner och Landsting och Haninge kommun i samarbete med Nordic Peak.
Här handlar det om hur medborgare (och andra) kan inkluderas i ekonomiska prioriteringsprocesser. Det kan handla om olika prioriteringar för en speciell fråga eller mer övergripande budgetprioriteringar. Det är en lösning i öppen källkod som successivt utvecklas och sprids till fler kommuner.

Crowdculture
Stockholms stads kulturförvaltning, Fonden för Innovativ Kultur, Swedish Institute of Computer Science och Fabel Kommunikation AB.
Det här handlar om en innovativ modell för medborgerlig delaktighet i kompletterande kulturfinansiering och därmed också för att förverkliga kultursatsningar som annars inte skulle kunna komma fram. I modellen ingår ett samarbete mellan olika typer av aktörer, offentliga och privata, för att kunna förverkliga nya möjligheter.

Dags att börja förskola? Jämför, ansök och sköt kontakten via webben
Stockholms stad
Denna finalist tar ett genomarbetat grepp på barnomsorgsfrågorna där föräldrar får ett stöd för hela processen från att jämföra förskolor, att ansöka om förskoleplats och att hålla en levande relation med den förskola där barnen har sin plats. Lösningen visar också upp en omfattande integration ”bakom kulisserna”.

Soctanter på nätet
Södra Innerstaden, Malmö stad, Servicesektionen
Detta är en socialrådgivningsfunktion på nätet. Medborgare kan vända sig till rådgivningen med frågor och funderingar som berör socialtjänstens arbete. Med enkla och billiga hjälpmedel ger lösningen betydande effekter, inte minst när det gäller att fånga sociala problem i tidiga skeden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *