IT-skandal togs upp på eFörvaltningsdagar

Två av de största eventen i sitt slag pågår i dagarna på Stockholmsmässan 11-12 oktober 2017. Det är väletablerade eFörvaltningsdagarna och relativt nya Publikom, mötesplatsen för kommunikatörer och informatörer i offentlig sektor.
Totalt är över 900 personer anmälda till de bägge evenemangen, intresset är stort!
Den allra första punkten handlade om IT-skandalen och hur vi undviker liknande katastrofer i framtiden. En diger panel medverkande i samtalet: Daniel Akenine, Nationell Teknik och Säkerhetschef, Microsoft Sverige, Ordförande, IASARichard Oehme, Verksamhetschef, Cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, MSBJörgen Sandström, Digitaliseringsdirektör, Västerås stadLinda Escar, Enhetschef för säkerhetsskyddet på SÄPOKristina Alsér, Ordförande i regeringens nyinrättade Expertgrupp för digitala investeringar.

”Man kan aldrig frånsäga sig ansvaret, även om det hanteras av någon annan”, menade Linda Escar, SÄPO. Säkerhetsskydd kan kosta, men konsekvenserna av ett obefintligt säkerhetsskydd kan kosta ännu mera, slog hon fast.
Microsofts Sverigechef Daniel Akenine sa att säkerheten beror på vilken typ av outsourcing man genomför. Säkerheten på nationell nivå höjs nu, jämfört med tidigare. Det som hänt kan bromsa upp outsourcingen, man har fått en ökad riskbenägenhet. ”I varje organisation finns minst en person som klickar på alla länkar som kommer i mejl”, sa Daniel och fick publiken att skratta. Ett klick och allt kan vara förstört, var budskapet.

Kompetensen avgörande
Panelen tycktes enig om att oavsett om man sköter IT och digitalisering in house eller externt så är kompetensfrågan avgörande för både säkerheten och ett bra utfall. Kristina Alsér i regeringens expertgrupp för digitala investeringar förklarade att kompetensfrågan är en av de som man ägnar allra mest uppmärksamhet för tillfället.
Säkerheten måste in redan i upphandlingsskedet och ramavtalen måste bli bättre. Gemensamt lärande och att tala om hur man gör rätt, inte bara påpeka fel, kan bidra till en mer konstruktiv inställning i den offentliga förvaltningen. Det menade Jörgens Sandström, Västerås stad.
Anna Bellman, moderator, undrade slutligen vad som är viktigast för förebygga fler IT-skandaler. ”Den stora utmaningen är få fler att se vilka skyddsvärden man har och sedan anpassa säkerhetsarbetet efter det”, summerade Linda Escar. Kristina Alsér, regeringens expertgrupp, menade att ledningen måste vara med i säkerhetsarbetet, inklusive styrelsen, i varje organisation.
Senare under dagen diskuteras digital transformation i en paneldebatt där bl.a. civilminister Ardalan Shekarabi deltar.

Bilden ovan: Civilminister Ardalan Shekarabi. Bilden på sajtens framsida: Daniel Akenine, Microsoft Sverige.
Läs mer om dagarna här:
https://eforvaltningsdagarna.se/program/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.