Serverhallar i statlig regi?

Efter it-skandalen på Transportstyrelsen vill regeringen minska outsourcingen av känslig verksamhet. I stället utreder man nu möjligheten att driva serverhallar i statlig regi.
På en presskonferens den 24/7 gav statsminister Stefan Löfven besked om att regeringen ska tillsätta en utredning där frågan om myndigheters outsourcing ska granskas. Fokus kommer att ligga på Transportstyrelsens outsourcing till IBM, men även en mer generell granskning av säkerhetsbrister som kan finnas hos myndigheterna utlovas.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) medger intervjuad i Dagens Industri den 28/7 att strukturomvandlingen kommer att kosta.

Outsourcing debatteras
Myndigheters outsourcing är just nu hett omdebatterad, rapporterar idg.se som har talat med flera experter på området. Dessa spår att outsourcingen kommer att fortsätta öka, men också att det kan finnas liknande problem, som de Transportstyrelsen har haft, på andra myndigheter.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har välkomnat Stefan Löfvens förslag att begränsa outsourcing. ”Det här är en privatisering som aldrig borde ha skett”, förklarade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt intervjuad av SvD (24/7).

Eftersatt arbete
It-branschen har de senaste åren fått allt fler stora outsourcingaffärer. David Frydlinger är advokat på Advokatfirman Lindahl som står OFFENTLIGA AFFÄRER nära. Han arbetar mycket med outsourcingavtal och kan konstatera att det inte är outsourcingen i sig som är problemet. Det viktiga är snarare att alla rutiner finns på plats och hur outsourcingen genomförs och följs upp.  Har man ett fokus på informationssäkerhet eller inte? ”Jag har ingen närmare kunskap om Transportstyrelsens informationssäkerhetsarbete, men det är ju känt genom flera rapporter från Riksrevisionen att detta arbete generellt är eftersatt inom stat och kommun”, säger David Fyllinger till idg.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *