Skulden ligger hos förövarna

– Att hävda att inkomstklyftor eller nedgångna trapphus gör människor kriminella är så oerhört fördummande och utgör ett hån mot den stora majoritet hederliga människor som bor i samma eller liknande trappuppgångar och försöker få livet att gå ihop med en knapp inkomst, men som inte väljer att skada andra för den sakens skull.  

Det menar kommunalrådet Elisabeth Lann (KD) i Göteborg. I ett debattinlägg i Expressen slår hon fast att människor inte är viljelösa marionetter i politiska system eller strukturer.

Hon är, som de flesta andra, upprörd över den senaste tidens händelser i Göteborg.
– Vrede, förtvivlan, pessimism och frustration genomsyrar kommentarer och utspel med anledning av de hänsynslösa maktmanifestationer som de kriminella gängen visat upp i staden under den senaste veckan, framhåller hon.

Försöker förstå
Hon pekar på alla försöken att förstå, förklara och förbanna det som händer. Ett väntat inslag i detta är skuldfördelningen. Debattören håller med om att vi alla, tillsammans, har ett ansvar för ”att stå upp för grundläggande värden och goda värderingar, att visa både civilkurage och omsorg om våra medmänniskor.” Men:
– Skulden för en brottslig gärning tillhör den som begår den, fastslår Elisabeth Lann.

Enorma insatser
Hon pekar slutligen på att som görs mycket i Göteborg för att komma åt de kriminella gängen.

– Staden, polisen och civilsamhället gör enorma insatser för att förebygga nyrekrytering bland barn och ungdomar, för att skapa trygga miljöer och goda livschanser för de människor som växer upp i utsatta och särskilt utsatta områden i vår stad.

Eldsjälar oh hjältar
Ändå behöver det göras ännu mer, anser kommunalrådet, som säger sig ha mött många eldsjälar, hjältar och hängivna människor i civilsamhället, skolan, omsorgen, socialtjänsten, polisen och politiken ”som dagligen försöker bidra till ett bättre samhälle”.

Hon sammanfattar:
– Ingen av dessa bär skulden eller ens en del av skulden för att en grupp individer med stort våldskapital och låg moral sprider skräck i delar av vår stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *