Snart nya adresser på internet

Imorgon den 12 april är sista dagen att ansöka om nya toppdomäner. Stockholms stad har beslutat att registrera .stockholm för en kostnad av ett par miljoner kronor.

Det internationella organet Icann kontrollerar användningen av toppdomäner på internet, det vill säga adressändelser såsom .se, .com och .org. I somras beslutade man att introducera nya domäner och öppnade för ansökningar mellan den 12 januari och den 12 april i år.

Tidningen Computer Sweden rapporterar att Stockholms stad har lämnat in en ansökan om att få toppdomänen .stockholm. Om ansökan godkänns betalar Stockholm en registreringskostnad på 1,3 miljoner kronor och därefter en årlig avgift om nära en halv miljon kronor.

– I en global värld är det allt viktigare att vi går att hitta på nätet och som Google ser ut i dag skulle vi landa i topp – det här är ett kraftfullt marknadsföringsverktyg. Vi skulle även spara in pengar på användningen av andra domäner. Vi ser att fördelarna väger över, säger Hanna Brogren till Computer Sweden.

Tanken är att endast den egna kommunala verksamheten ska placeras under adressen .stockholm och man har ännu så länge inga planer på att sälja domännamn till utomstående användare.

Samtliga ansökningar till ICANN kommer att publiceras den 27 april och under 7 månader framöver finns det möjlighet att protestera mot eventuella registreringar, både vad gäller registrerade och oregistrerade varumärkesrättigheter.

Ansökningarna ska vara färdigbehandlade i december och ute på marknaden i början av 2013.

En annan nyhet på den internationella domännamnsfronten blir möjligheten att använda andra tecken än det latinska alfabetet, till exempel kinesiska och kyrilliska tecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *