Ta ansvar för digital transformation!

– Jag tror inte att offentliga sektorn besitter mod och kompetens nog att på egen hand genomgå digital transformation. Jag blir bekymrad om vi pratar för mycket om processer, vi behöver prata mer om innovation och kreativitet.
Det sa David Mothander, IT & Telekomföretagen på paneldebatten om digital transformation på eFörvaltningsdagarnas första dag.
Han fick medhåll från flera håll, bl.a Karin Andersson på Adaptit. En namnkunnig skara ledare med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen intog panelen. Övriga deltagare var Joakim Jansson, Ann Hellenius, CIO, Stockholms stad, Shahyan Khan, Pinq Mango, Karin Andersson, konsult och affärsområdesansvarig digitalisering Adaptit. Handlar om att ta konkreta steg och visa att det händer saker.

Telefaxen är kvar
Ardalan Shekarabi höll delvis med om att offentlig sektor måste agera ihop med näringslivet och forskningen. Vi måste fokusera väldigt mycket mer på innovation, släppa in forskningen. Men också ta hänsyn till verklighet, de enkla bollarna. I domstolarna är det första man får utbildning i telefax. Vi måste både förändra arbetssätt men också sätta press på förvaltningarna. Detta är den verklighet som många möter!
Han menar att den offentliga förvaltningen ännu inte är helt mogen för att agera helt digitalt, men vi är agila, vill lära, och är nyfikna, förklarade civilministern.
Han varnade också för en klyvning mellan stad och land, mellan digitalt mer utvecklade tätorter och mindre utvecklade småorter. Digitaliseringen får inte medföra att klyftorna förstärks, menade Shekarabi.
Ann Hellenius höll med om att många sitter med gamla system och lösningar. Mycket mer kan göras i vardagen och i samband med rekrytering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *