Året runt i Åre

Holiday Club Åre har tagits över av två hotellproffs som vill locka konferensgäster även på sommarhalvåret.
– På sommaren finns ännu mer aktiviteter att tillgå än på vintern, säger Stefan Karlsson.

Vi ringer upp nye ägaren till Åre Holiday Club, Stefan Karlsson, och ber honom över telefon beskriva Åre och vad vi kan förvänta oss när vi kliver av tåget vid stationen och vandrar den korta bron direkt in till hotellet.

Stefan Karlsson
– Känslan av Åre är väldigt speciell. Du promenerar förbi de låga byggnaderna, torget, den gamla bergbanan. Det är ljus i träden, pyntat och tänt året runt – det känns som en mysig alpstad i Europa, i miniatyr. Med balkonger och terrasser överallt, där människor sitter året runt.

Hotellet är nästan en liten stad i sig – med konferenslokaler, butiker, lekland, dagis, spa, bad och äventyr – allt under ett tak. Och väl uppe i hotellets restaurang har man en fantastisk utsikt över Åresjön.

– Luften är lite klarare och lite tyngre här uppe, säger Stefan Karlsson.

I april i år tog han och kollegan Ingemar Jonsson över hotellet Holiday Club Åre. Anläggningen har över 1 400 bäddar och omsatte i fjol 204 miljoner kronor. Konferensverksamheten bidrar till cirka 40 procent av Åreanläggningens omsättning.

Har ni några planer på att expandera konferensverksamheten?

– Vi bygger ut restaurangen och vi arbetar fram nya koncept. Sedan tittar vi på möjligheten att bygga en övervåning på mässhallen, men det är bara på planeringsstadiet än så länge.

Vilka bokar konferenser hos er?
– Det är alla möjliga. Vi huserar en hel del stora event med allt mellan 500 -1200 deltagare men även det enskilda företaget med ett tiotal personer.

Allt under ett tak
Vad är det man vill ha när man ringer?
– Många vill ha allt under ett tak, kongress, boende, mat och aktiviteter. Det gäller framförallt när de är många. Man vill inte dela upp sig på olika byggnader och om det dessutom finns en tågstation alldeles in på knuten så är det ett plus. Det är inte bara av praktiska skäl, utan även säkerhetsmässiga.

– Priset är inte det viktigaste, det praktiska arrangemanget kommer först, tillägger han.

Hur får man ut det mesta av sin konferensvistelse?
– Vi avsätter en person som har hand om allt från start till mål. Det förenklar planeringen för kunden men även för oss. Den personen tar hand om allt, från det tekniska, logistiken, transporter och bokningar.

Hur långt i förväg måste man ringa för att boka konferensen?
– Idag är det betydligt kortare framförhållning än det var för ett par år sedan. För en större bokning ringde man ett år innan, men idag är det i regel 5-6 månader. Små- och medelstora konferenser bokar ännu närmre inpå.

Inte bara skidor
Stefan Karlsson som härstammar från Bräcke i Jämtland började sin hotellkarriär redan som 17-åring då han tog över Kälarne Hotell. Men själv är han ingen stor utförsåkare.

– Man behöver absolut inte åka skidor bara för att man åker till Åre. Det finns gott om andra aktiviteter. Att bara sitta på ett renskinn och sola till exempel.

FAKTA
Konferenslokaler: 17 st, flexibla ytor från 12 kvm till 1580 kvm
Max antal konferens: 3000 personer (1500 sittande)
Flera restauranger
Övernattning: 1400 bäddar
Svanenmärkt: Ja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *