Årets Bygge: Helix i Huddinge

Helix, den rättspsykiatriska vårdanläggningen i Huddinge som byggts av fastighetsföretaget Locum, har vunnit Byggindustrins tävling Årets Bygge 2013.

Helix byggdes på drygt två år, men har föregåtts av ett gediget planeringsarbete. December 2012 flyttade Stockholms läns sjukvårds­område och Rättsmedicinalverket in i den nya rättspsykiatriska vårdanläggningen i Huddinge.

– Vi är mycket stolta över denna anläggning som erbjuder ändamålsenliga och effektiva lokaler för verksamheterna. Den blev dessutom klar i tid och inom budget. Detta pris är ännu ett bevis på hur väl genomfört Helix-projektet är, säger Charlotte Broberg Locums ordförande och biträdande finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Så här lyder motiveringen till utmärkelsen:

”För ett komplicerat och omfattande byggprojekt med rigorösa krav på säkerhetssystem både i utförandefasen och under byggnadens drift tilldelas Helix tidningen Byggindustrins utmärkelse Årets Bygge 2013. Projektet har satt samverkan mellan samtliga medverkande parter i centrum redan från början.

Locums mest omfattande byggprojekt hittills innehåller många av de inslag som tävlingsjuryn är övertygad om kommer att utmärka de bästa framtidsprojekten, inslag som samtidigt förmår att fokusera på samverkan, på teknikutveckling, på kvalitetstänkande och på praktisk kunskapsåterföring.

Helix är ett väl genomfört projekt som förutom sin fysiska utformning också tillför ett stort kunskapskapital i samtliga medverkande företag.”

Tidigare prisad
I november 2012 fick Helix fick ett omnämnande ”för en arkitektur som samspelar väl med den omgivande miljön” under Arkitekturgalan.

Om Helix: 20 platser brukas av Rättsmedicinalverket som gör rättspsykiatriska utredningar som ska ligga till grund för rättväsendets beslut. 72 platser brukas av Stockholms läns sjukvårdsområde för vård av patienter överlämnade till rättspsykiatrisk vård eller tvångsvård.

Investering: 762 miljoner kronor
Total projektomslutning: närmare en miljard kronor
Area: 17 000 m² på 15,5 hektars tomt

Källa: Locum
Locum AB ägs av Stockholms läns landsting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *