Åtal för grovt mutbrott

Nu har åklagaren lämnat in sin stämningsansökan mot den före detta fastighetschefen vid Kriminalvården samt ytterligare tre män med kopplingar till mutaffären. Åtalet beskrivs som den största muthärvan någonsin i offentlig förvaltning, och summerar till mångmiljonbelopp.

Fyra män har åtalats vid Stockholms tingsrätt för grovt mutbrott. Männen misstänkts ha gett och tagit emot mutor vid byggen av anstalter inom Kriminalvården.

Den huvudmisstänkte, en tidigare fastighetschef på Kriminalvården, kom överens med en personlig bekant att denne genom sitt företag skulle få provisioner från Kriminalvårdens olika motparter, bland annat en arkitektfirma, vid projektering av kriminalvårdsanstalter och häkten runt om i Sverige, bland annat i Haparanda, Östersund och Kristianstad.

De provisioner som sedan har betalats ut har uppgått till mångmiljonbelopp som såväl fastighetschefen som dennes bekant dragit ekonomisk fördel av. De har bland annat gjort långa och dyra utlandsresor tillsammans, även med sina respektive makar.

En del av pengarna har även gått till uppförandet av ett fritidshus inom Båstads kommun. Den f.d. fastighetschefen har styrt upphandlingen av projekteringstjänster så att ett par företag har gynnats, vilka då har betalat ut provisioner till den bekantes företag. Detta har kunnat ske genom att man helt har låtit bli att följa lagstiftningen om offentlig upphandling,  och i stället använt styrda ”direktupphandlingar”.

Mutbrotten ska ha pågått mellan 2006 och 2010 och berör främst fem stora byggprojekt, ett häkte samt fängelser på orterna Sollentuna, Härnösand, Östersund, Haparanda och en anstalt i Skåne.

Riksrevisionen har genomfört granskningar av Kriminalvårdens upphandlingar, både 2007 och 2012, och framfört omfattande kritik bland annat mot direktupphandlingar långt över tillåtna beloppsgränser.

Källa: Åklagarmyndigheten, Riksrevisionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *