Bråk om ekonomin i Region Stockholm

Den styrande mitten-vänster-majoriteten och moderater i opposition har hamnat i ett storgräl om ekonomin i Region Stockholm. 

Regeringen måste tänka om och rusta regioner och kommuner inför framtiden genom att kraftigt höja de generella statsbidragen. Annars riskerar inflationskrisen också att bli en kris för hela välfärden, hävdar gruppledarna för de tre partier som styr i regionen, S, C och MP. Men de får mothugg av Moderaterna som menar att problemen handlar om illa skött ekonomi och hög skuldsättning.

Aida Hadzialic (S).

De tre som vädjar till regeringen om mer pengar är Aida Hadžialić, gruppledare Socialdemokraterna Region Stockholm, Gustav Hemming, gruppledare Centerpartiet Region Stockholm, samt Anton Fendert, gruppledare Miljöpartiet Region Stockholm.

Vädjar till finansministern

– Vi som styr Sveriges största region vill mana till samling i Sveriges regioner och kommuner, för att få regeringen och finansministern att lyssna. Statsbidragen måste höjas, skriver de på debattplats i Aftonbladet. 

De tre tar spjärn mot SKR:s tidigare hemställan, adresserad till finansminister Elisabeth Svantesson, där minskningen av skatteunderlaget påstås vara större än den under it-kraschen i början av 00-talet. Man hävdar att sju (7) miljarder kronor behöver tillföras regionerna samt att merparten av de 18 miljarder kronor som tidigare delats ut i tillfälliga coronastöd borde ligga kvar.  ”I strid med SKR:s rekommendationer valde dock regeringen att fasa ut de tillfälliga coronastöden. Regionerna får dessutom bara knappt två miljarder kronor i ökat stöd genom generella statsbidrag”, klagar S, C, MP-styret i Region Stockholm.

M: ”Lyssna på Göran Persson!”

Två toppmoderater i regionen har en helt annan syn på saken. De menar att  ”Stockholmsregionens vänsterstyre borde lyssna till tidigare statsminister Göran Persson.” Den som är satt i skuld är icke fri, skriver Irene Svenonius, gruppledare Moderaterna i Region Stockholm, och Kristoffer Tamsons, vice gruppledare Moderaterna i Region Stockholm i ett inlägg i Svenska Dagbladet.Debattörerna pekar på att regionens budget utgör Sveriges näst största offentliga budget efter statsbudgeten och berör tiotusentals anställda likväl som 2,4 miljoner invånare.

Irene Svenonius och Kristoffer Tamsons.

”Skuldsanering krävs”


”En sådan verksamhet kräver ordning och reda i ekonomin och politiker som förstår att skuld och ofrihet hör ihop. Det vi ser hända i huvudstadspolitiken är nu att pengarna kommer att ta slut. Då riskeras inte bara brustna löften utan också direkta neddragningar, sparprogram och ytterligare underskott följande år – eller betydande skattehöjningar. Oaktat vad kommer det att krävas en omfattande skuldsanering”, avslutar de båda moderaterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *