Brett stöd för ökade etiska krav

Hela 88 procent av svenska konsumenter vill att kommuner ställer etiska krav i offentlig upphandling. Det visar en färsk undersökning genomförd av Fairtrade-organisationen.

Stödet för att kommuner ska ställa etiska krav i offentlig upphandling är brett, stort och ökar. Det visar en undersökningen som offentliggjordes i samband med den internationella Fairtrade City–konferens som ägde rum i Malmö under helgen.

Att Fairtrade City-diplomeringen är ett bra sätt för kommuner att arbeta med etiskt ansvarstagande bekräftas av majoriteten av konsumenterna i såväl diplomerade som icke diplomerade kommuner.

Konferensen Beyond 1000 Fairtrade Towns, samlade över 200 representanter från 25 olika länder. Uppslutningen visar att Fairtrade City-diplomeringen inte bara är ett svenskt fenomen, utan har ett brett internationellt stöd i de över 1000 diplomerade städer som finns runt om i världen.

– Borås och Boston har en hel del olikheter, liksom Lund och London. Men de har enats om samma vision om att vi kan förändra genom att ställa krav på mänskliga rättigheter i produktionen av varor i den offentliga upphandlingen. Kraften av 1000 städer som vill bidra till ett mer hållbart samhälle är enorm och har potential att göra stor skillnad, säger Emma Rung, tf generalsekreterare Fairtrade Sverige.

Källa: Fairtrade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *