Domstol avgör konkurrensen på mäklarmarknaden

Nu avgör domstolen framtiden för Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling. Den 4 november inleds rättegången i Stockholms tingsrätt.
Konkurrensverket kräver att Stockholms tingsrätt beslutar att förbjuda Swedbank Franchise köp av Svensk Fastighetsförmedling. Köpet skulle innebära att ägaren av den marknadsledande aktören på marknaden, Fastighetsbyrån, också skulle äga den näst största aktören, Svensk Fastighetsförmedling.
Några händelser som i korthet belyser ärendet:
– I december 2013 förvärvade Swedbank Franchise, som redan äger Fastighetsbyrån, huvudkonkurrenten Svensk Fastighetsförmedling.
– Affären genomfördes omedelbart utan att anmälan gjordes till Konkurrensverket.
– I slutet av januari 2014 anmäldes dock så småningom affären till Konkurrensverket.
– I februari 2014 tar Konkurrensverket ett beslut som innebar att Swedbank inte fick rösta för dels den extra aktiepost på 25 procent i Hemnet som följde med förvärvet. Man fick inte heller rösta i Mäklarsamfundet för Svensk Fastighetsförmedlings räkning. I mars tog tingsrätten ett motsvarande beslut. Kraven är förenade med ett vite på 20 miljoner kronor och gäller fortfarande (november 2014) i avvaktan av att förvärvet slutligt prövats.
– Konkurrensverket stämde Swedbank Franchise i tingsrätten den 17 juni och begär att affären helt ska förbjudas. Ett förbud av affären ska förenas med ett vite på 250 miljoner kronor anser Konkurrensverket.
– Tingsrätten höll i september en muntlig förberedelse, och den 4 november inleds rättegången i Stockholms tingsrätt.
– Målet kommer att pågå i åtta dagar i tingsrätten, och mer än 30 personer kommer att höras som vittnen.
– Frågan som domstolen har att ta ställning till senast den 17 december är om hela affären ska förbjudas eller inte.
Källa: Konkurrensverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *