"Fel prioritering i utlokaliseringar"

I dagsläget står landsbygden ensam i kampen om överlevnad, konstaterar Tomas Vedestig, kommunalråd, Övertorneå, ÖFA (Övertorneås Fria Alternativ).
Detta apropå regeringens nyligen aviserade utlokaliseringar av statliga verk och myndigheter, där regeringen vill placera Polarforskningssekretariatet i Luleå.
”Men varför då? Kommunen är tillväxtmotorn i länet och klarar sig väldigt bra utan att regeringen håller den om ryggen. Regeringen bör göra en turné norrut och lära sig vad glesbygd är på riktigt”, skriver Tomas Vedestig i Dagens Samhälle (2017-09-05).
Han noterar att statsmakterna i tre års tid pratat om att hela Sverige ska leva och att staten ska utlokalisera arbetstillfällen. I den landsbygdsparlamentariska slutrapporten fanns 23 kommuner som var särskilt utpekade som i akut behov av hjälp. Luleå var inte med på den listan.

Utpekade kommuner
I stället lyfter kommunalrådet kommuner som Kiruna och de utpekade Norrbottenskommunerna Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur. ”Jag utgår ifrån att dessa kommuner känner sig lika besvikna som jag och min kommun Övertorneå gör”, skriver han.
Han fortsätter: ”Det finns inga skäl till att inte utlokalisera arbetstillfällen till dessa kommuner. Infrastrukturen och lokalerna finns redan här. Arbetskraften finns också och ifall det skulle saknas någon form av kompetens så är faktiskt människor ofta mer än villiga att flytta norrut i landet bara tillfället ges. Varför skulle inte man vilja flytta upp till lugnet och harmonin som existerar här?”
Läs hela artikeln via länken:
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/regeringen-maste-lara-sig-vad-glesbygd-ar-18450
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.