Försvåra inte upphandlingarna

”Att företaget är lönsamt är den viktigaste garantin för att jobb ska vara trygga”. Det skriver Björn Lindgren, Regionchef Södermanland i Svenskt Näringsliv.
Han refererar till den debatt kring vilket socialt ansvar företagen ska ta, där man kopplar till den offentliga upphandling ”som vissa menar ska vara ett verktyg för andra ändamål än att inhandla den vara eller tjänst som ska levereras.”
Björn Lindgren vänder sig emot den bild av företagen som förmedlas, en bild som antyder att företagen inte tar ett stort socialt ansvar redan i dag.
”Mer fel kan det inte vara”, skriver Lindgren och påpekar att varje anställning i ett företag medför att den personen har ett jobb att gå till och får en lön omkring den 25:e varje månad. ”Att företaget är lönsamt är den viktigaste garantin för att dessa jobba ska vara trygga.”
Björn Lindgren är rädd för att införande av sociala krav kommer urholka konkurrensen vid upphandlingar. ”I stället för att försvåra upphandlingen och lägga över ansvar och kostnader på någon annan bör regeringen ta sitt ansvar. Gör det lättare istället för företagen att beakta ett bredare spektra av medborgare när de ska anställa.”
Inlägget är infört i SN (Södermanlands Nyheter) 2015-07-31.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *