Fullt upp med skolmaten

Den här veckan delar landsbygdsminister Eskil Erlandsson ut pris till Sveriges främsta skolkockar och förra veckan utmanade han kommunerna att vässa sina skolmåltidsambitioner.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson delar idag ut priset ”Sveriges bästa skolmatskockar” på fackmässan GastroNord.

– I tävlingen Skolmatsgastro ser vi att många svenska skolmatskockarna har otroligt hög kompetens. Jag hoppas att den här typen av tävlingar och utmärkelser hjälper till att höja statusen på det viktiga arbete som kockarna i svenska skolor utför, säger Eskil Erlandsson.

I förra veckan annonserade han att regeringen startar ett kompetenscentrum som ska hjälpa kommuner och landsting att höja kvaliteten på skolmaten och skjuter till fyra miljoner kronor till verksamheten.

Livsmedelsverket blir ansvarig för det nya kompetenscentret dit kommuner, landsting, skolkockar och enskilda kan vända sig för att få tips, råd och kunskap om hur måltiderna kan förbättras.

– Nu utmanar vi landets kommuner att visa att de kan utveckla skolmåltiderna. Det finns många bra exempel på skolor som gjort maten till en fantastisk upplevelse och en del av utbildningen och den sociala träningen. Men många kan lägga på ett extra kol för att leva upp till kraven om måltidsupplevelse, näringsriktighet och minskat matsvinn, skriver Eskil Erlandsson och Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson i en debattartikel.

– Menar man allvar med ambitionerna att leverera god välfärd och livskvalitet i sin kommun är det dags att inventera skolkockarnas förutsättningar att leverera grunden för goda vanor, samarbeta med övrig skolpersonal kring måltiderna, ställa krav på råvarorna och låta måltiderna få den plats de förtjänar under en skoldag. Nu förväntar vi oss ett gensvar från landets kommuner och att det nationella kompetenscentrumet används flitigt för att få ut den kunskap, de råd och verktyg som erbjuds, avslutar de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *