Halland bäst i landstings­klassen

Staten har delat ut kömiljarden till de landsting som bäst lyckats korta sina vårdköer under 2010.

Alla landsting har under året klarat något av kriterierna för kömiljarden. Men det finns stora skillnader. Bäst av alla har Halland varit. Där har mer än 90 procent av patienterna fått vård inom vårdgarantins tidsramar.

– Vi gläds självklart åt det ekonomiska tillskottet, men den allra största vinsten är att hallänningarna inte behöver vänta på besök och operation. Nu är den halländska hälso- och sjukvården nästan helt utan köer, säger Mats Eriksson, ordförande i Region Hallands hälso- och sjukvårdsstyrelse.

På delad andraplats finns Landstingen i Jönköping och Kalmar.

Kömiljarden är ett stimulansbidrag som staten delar ut till de landsting som kortar sina vårdköer. Kriterierna för att få del av kömiljarden fastslås i en årlig överenskommelse mellan staten och Sverige Kommuner och Landsting, SKL.

För att få del av pengarna från Kömiljarden 2010 måste landstingen visa att minst 80 procent av patienterna får vård inom de tidsramar som fastställs i vårdgarantin. De landsting som klarar att ge vård i rätt tid till 90 procent av patienterna får ta del av ytterligare medel. De väntande delas i sin tur upp mellan de som väntar på besök hos den specialiserade vården och de som väntar på att få en behandling utförd.

Regeringen och SKL har nyligen träffat en överenskommelse om kriterierna för nästa års Kömiljard. För att få del av pengarna måste landstingen under 2011 erbjuda vård till majoriteten av patienterna inom 60 dagar i stället för dagens 90 dagar.

Länk till dokument som visar rangordningen av landstingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *