Handelskrig trappas upp

Handelskriget drog igång på allvar sedan USA och Kina infört tullar på varor värda motsvarande 297 miljarder kronor vardera. 
Dagens Industri konstaterar att klockan 06.01 svensk tid började de nya tullarna gälla. Enligt officiellt håll från Kina hävdas det att ”USA har startat det största handelskriget i historien”.
Det är 25-procentiga tullar som börjar att gälla och som omfattar över 800 kinesiska produkter som importeras till USA. Den amerikanske presidenten Donald Trump har gjort klart att handelskriget bara har börjat.

”Konflikt på riktigt”
Robert Holleyman, tidigare handelsrepresentant för USA, säger till Financial Times att när dessa tullar börjar gälla är det ganska tydligt att konflikten är på riktigt.

På vilket sätt påverkas då svenskarna av USA:s handelstullar?

Dina Pengars Frida Bratt pekar på att tullarna är dåliga för de svenska bolag som exporterar stålprodukter till USA. Många svenskar har pengar via fonder och pensionsförsäkringar i bolag som SSAB. När EU svarar med tullar på ett antal amerikanska produkter, allt från majs och apelsinjuice till whiskey och motorcyklar blir sådana amerikanska produkter 25 procent dyrare för konsumenten. Kläder och industrivaror omfattas också. Men en större påverkan sker indirekt och i ett mer långsiktigt perspektiv, enligt Frida Bratt.
Källor: DI, Expressen, Dina Pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.