Kommun köper ut friskola

I många kommuner säljs skolor ut till friskolor, men i Botkyrka kommun gör man tvärt om. Botkyrka kommun köper Södertörns Fria Hantverksgymnasium för att få fler yrkesförberedande utbildningar.

– Vi skulle kunna bygga en egen skola men det känns smartare att köpa en upparbetad och bra skola, säger Alf Solander gymnasiechef i Botkyrka kommun.

I köpet ingår alla lokaler och all utrustning. Kommunen tar även över de 48 elever som i dag går på gymnasiet och skolans lärare.

Många kommuner lägger ner utbildningar eftersom elevantalet sviktar just nu. Men Botkyrka kommun tänker framåt. Om tre till fyra år ökar elevantalet igen och då vill Botkyrka ligga i framkant.

– I och med köpet och de utvecklingsplaner vi har kommer fler attraktiva yrkesförberedande utbildningar att kunna erbjudas våra Botkyrkaungdomar. Dessutom kommer de elever som redan går på Hantverksgymnasiet få större valmöjligheter när det gäller till exempel tillvalsämnen eftersom Tumba gymnasium har större resurser, säger Ebba Östlin utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka kommun.

Tumba gymnasium kommer att driva Hantverksgymnasiet. Idag finns Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning husbyggnad samt Hantverksprogrammet inriktning finsnickeri, på Hantverksgymnasiet. Det är utbildningar man tidigare saknat i Botkyrka kommuns regi.

– Hantverksgymnasiet har duktiga lärare och goda branschkontakter. Med kommunen som huvudman kan verksamheten utvecklas och utökas med ytterligare utbildningar samtidigt som vi också kan nyttja lokalerna till andra verksamheter, säger Ebba Östlin.

Källa: Botkyrka kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *