Kommuner som över­träffar för­vänt­ningarna

Storstäder har som bekant ett övertag när det kommer till att attrahera människor, företag och kompetens. Men utanför storstadsregionerna finns det några lysande småkommuner i landet. Kairos Future har kartlagt.

”Att attrahera talang och kapital är ett måste för kommuners tillväxt i det allt mer specialiserade samhälle vi går till mötes”, skriver Kairos Future i sin tredje rapport av totalt fyra om Kommunerna och tankesamhället.

Storstäder och förorter till de dynamiska storstäderna toppar listan över kommuner som har bäst framtidskapacitet. Stockholm ligger högst, medan Solna och Sundbyberg kommer på andra respektive tredje plats.

Men det finns exempel på andra kommuner som genom att utnyttja sina tillgångar och förutsättningar når högt upp på Kairos Futures rankning.

Utanför storstadsområdena dominerar högskoleorter och regioncentra, inte minst på grund av tillgången till högskola och utbildningsplatser. Det innebär dock inga garantier, andra faktorer ska också spela in.

Andra framgångsrika exempel är ett antal kustkommuner med vacker natur, och som lyckats bygga ett starkt samhälle med bra skolor. En levande turistnäring bidrar också till att öka attraktionskraften.

I Kairos Futures lista av ”överpresterande kommuner” hamnar Lidköping, Sotenäs och Gällivare på topp tre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *