Mental träning för chefer

Tina Thörner uppmanar ledare att öva mental träning för att nå goda resultat. Vi behöver alla träna upp och styra tanken, som är grunden för vårt agerande, menar hon.

En av våra internationellt mest kända idrottspersoner är kartläsaren Tina Thörner. Hon har nått stora framgångar i motorsporten och vunnit flera titlar tillsammans med förare från många olika nationaliteter. Men vägen dit har inte varit enkelt. Hon har hela tiden målmedvetet arbetat för att nå dit hon är idag – och efter sådana framgångar är hennes kunskaper förstås väldigt efterfrågade.

Tina Thörner har sadlat om från att vara professionell kartläsare på heltid till att hjälpa andra att finna motivation att uppnå sina mål och utmaningar. Samtidigt hinner hon med nya typer av uppdrag som inspirerar eller roar henne. Under våren tävlade hon i dans, i tv-programmet Let’s Dance, och mycket tack vare publikens stöd, tog hon tillsammans med danspartnern Tobias Karlsson en tredjeplats i tävlingen. Kort efter att dansskorna ställts på hyllan var hon på besök i Centralafrika, där hon som ambassadör för Unicef träffade barnsoldater som sökt skydd hos Unicefs barnhem.

Hon har oerhört många järn i elden, föreläsningar, motorsporten, tv-underhållning, ambassadörsuppdrag för Unicef och bokprojekt. Finns det något projekt du brinner mer för just nu?

– Jag brinner för allt jag gör – så det är inget som känns bättre än det andra. För mig är det viktigaste att ha olika utmaningar mer än något annat! Jag behöver variation och älskar det. Bara ett jobb för mig skulle inte vara jag, säger hon.

Får mycket tillbaka
Vi pratar med Tina Thörner på telefon medan hon sitter på tåget till Stockholm. Hon ska träffa lagkaptenen för damlandslaget i ishockey.

– Jag var även med damkronorna under VM i Schweiz, berättar hon.
Schweiz är sedan många år hemtrakter för Värmlandsfödda Tina Thörner, men dialekten hänger sig kvar. Den lägger på något vis extra trovärdighet till det hon säger om personlig utveckling och livsmål.

Hennes bemötande gentemot andra människor är unikt. Även främlingar tilltalar hon med stor värme och generositet. Idag är hon på alldeles särskilt gott humör, eftersom hon blivit uppringd av danspartnern och numera gode vän Tobias Karlsson.

– Jag blir väldigt glad av att prata med Tobias. Han berättade för mig hur mycket han uppskattat att jobba tillsammans.

Tiden i Let’s Dance har alltså inte bara gett Tina Thörner flyt på dansgolvet, utan även Tobias Karlsson har utvecklats under veckorna.
Hon är känd för att sprida värme till sina medmänniskor.

– Det är många som säger det, men vad de inte förstår är hur mycket jag får tillbaka. Om du ger av dig själv, och ser till att vara dig själv, då får du så mycket tillbaka, då växer även du i relationen, säger hon.

Tänk som idrottsmän
Hennes kunder finns framförallt inom olika typer av idrott, men även i näringslivet. När hon är ute och coachar verksamhetschefer uppmanar hon även dem att tänka mer som idrottsmän.

– Vi behöver sätta mål som är lockande och drivande utan att arbetet blir ”att slava”. Man kanske ska våga efterlikna idrottslagen mera – inte bara träna fysiken, det vill säga yrket, utan även träna upp och styra tanken som i sin tur styr känslorna som sedan blir vårt agerande, vårt ordval och även tonläget. Vill man lägga ribban högt som chef så är min tro att man ska börja hos sig själv och verkligen leva sin bästa förebild – det underlättar för att kommunicera mål och visioner, säger Tina Thörner.

Själv drivs hon i första hand av sitt kall. Hon har mål och visioner om hur hon vill skapa sin lyckliga vardag och det är vad hon prioriterar. Kvalitet i varje dag, istället för kvantitet.

– Jag drivs av att jag verkligen vill, kan, ser och känner det jag vill uppnå. Lidelse är viktigt – jag har någon form av intresse i allt jag gör, det är väldigt sällan jag gör saker jag mår dåligt av.

Tina Thörner
Hon pratar också om tron som avgörande för att lyckas, som kan försätta förutfattade åsikter och skapade verkligheter.

– Tron gör att det skapas energi som kommer inifrån. Utan den flyter man runt som en förarlös båt på öppet hav. Istället bör man arbeta målmedvetet med förändring – och det är inte möjligt utan en tro på vad man gör.

Hon verkar inte lämna något åt slumpen, och det finns hela tiden nya saker att lära sig. Hon berättar att hon utbildade sig till projektledare för att få struktur på alla sina uppdrag. Sedan behövdes en stress- och friskvårdsterapeut för att få kontroll på vad hon ska undvika för att kunna leva ett så aktivt liv utan att gå in i väggen.

– Jag har också gått en utbildning till poweryogainstruktör som gör att jag hittar lugnet, kan andas rätt och stänga av när det behövs. Så idag känner jag att jag har kontroll i mitt liv som människa – sedan vet man ju aldrig vad som kommer att utmana mig – men här och nu är bästa sätt att leva!

Hon har åkt på en del smällar och branschen hon valde är tuff. Mental träning har gett henne väldigt mycket av den nödvändiga balans som behövs för att må bra.

– Jag har ju hundra saker på gång samtidigt och det krävs en bra balans för att inte gå in i väggen. Det viktigaste har jag lärt mig är att “inshallah” – ta dagen som den kommer. Inte älta tankar utan ta det för vad det är i stunden.

Hon påpekar att det är ofta är våra tankar som stressar oss människor.
– Jag har fått en djupare kunskap om vad det är som kan sätta käppar i hjulet för det jag vill åstadkomma. Det blir som det blir – inshallah, okej, vi går vidare, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *