Mindfulness för Trafik­verkets chefer

Trafikverkets satsning på mindfulness har ökat medvetenheten och minskat stressen bland ledare, uppger myndigheten. Resultatet blir ett lugnare arbetsklimat för medarbetarna.

Sedan Trafikverket bildades i april 2010 har organisationen genomgått stora förändringar. Med hjälp av mindfulnessträning har några av myndighetens ledare fått värdefulla verktyg för att hantera förändringstrycket, öka medvetenheten, effektiviteten och förmågan att fokusera.

Mindfulness handlar om att öka medvetenheten och konkret, genom träning, arbeta för att individen själv ska ta kontrollen över inre stress och tankar.

Resultaten visar sig genom nöjda medarbetare, de upplever att deras chefer är mindre stressade, bättre på att lyssna och att arbetsklimatet har blivit lugnare.

Trafikverkets HR-strateg är positiv till mindfulnessträning och de resultat man ser.

– Grunden är att individen har ett egenansvar för sin hälsa. Som arbetsgivare vill Trafikverket ge sina ledare och medarbetare möjlighet att ta eget ansvar. Vi kommer fortsätta erbjuda våra medarbetare mindfulnessträning och inspirationsföreläsningar, säger Lena Ehrlenfeldt, HR-strateg arbetsmiljö/hälsa, Trafikverket.

Även cheferna uttrycker sig positivt efter mindfulness-projektet.

– Jag tycker att jag fått en bättre insikt om hur jag kan påverka mitt beteende tack vare träningen i mindfulness. Jag har också blivit bättre på att lyssna och känner mig lugnare, säger Arnold Vonkavaara, regionchef, Trafikverket, Region Nord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *