Mota bluffbolagen i grind!

Bluffbolag och oseriösa företag är skickliga på att nästla sig in med smarta försäljningsmetoder. – Nu har de börjat använda sig av mutor och bestickning, det är extremt allvarligt, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.
Bolaget bistår kommuner, landsting och kommunala bolag med ekonomisk kontroll. På senare tid har man fått rapporter från Kommunsverige om att presentkort på 500 kronor till Systembolaget eller en livsmedelskedja slinker med bluffakturorna.
– Man skickar först varorna, sedan kommer faktura inklusive presentkort. Då tror man att det blir lättare att få en betalning. Många har tagit detta på allvar och i vittnens närvaro klippt presentkorten, berättar Jone Sølvik för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Ett färskt exempel är företaget som skickade ut prover av våtservetter som kommunerna skulle få testa kostnadsfritt. Några veckor senare dök det ändå upp en faktura.
Ligg steget före!
Enligt Jone Sølvik är det enkelt att ligga steget före och slippa bli drabbad. Det är viktigt att arbeta proaktivt. Låta personer långt ut i organisationen veta hur man ska agera, var man ska söka information för att se om företag är seriösa eller inte.
Inyett har tagit fram en checklista på hur kommunen kan agera för att minimera riskerna för att råka ut för oseriösa aktörer. Bland annat handlar det om att skapa rutiner och processer för vilka som får göra inköp och hur man kontrollerar leverantörer, både innan inköp men även löpande. Det handlar också om att kontrollera alla utgående betalningar för att ha möjlighet att stoppa, bestrida och anmäla något som är på väg att gå fel. I nr 5 av OFFENTLIGA AFFÄRER kommer vi att publicera hela checklistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *