Egen design på Umeås brandbilar

Brandförsvaret i Umeå kommun har målat om sina bilar för att de ska synas bättre i trafiken, rapporterar kommunen på sin webbsida.

Det var i samband med att Brandförsvar och säkerhet köpte in en ny släckbil under försommaren som idén till ett nytt utseende för bilparken tog form. Brandmästare Peter Meier fick ansvaret att ta fram en ny design och genomföra omvandlingen. Det främsta syftet med ett färgbyte var att få bilarna att synas bättre.

— Många har påpekat att de sett oss oftare senaste tiden, men det är nog bara den nya färgsättningen som gör att vi syns bättre, säger Peter Meier.

Tidigare var brandbilarna röda med grå inslag och övriga bilar och vagnar var rätt anonyma. Numera har samtliga bilar samma design, de är röda med ett gult rutmönster. Dessutom är rutmönstret reflekterande vilket göra att bilarna syns mycket bättre i mörker än tidigare då det inte fanns några extra reflexdekaler alls.

— Rutmönstret finns redan internationellt så jag tyckte det var en bra idé att plocka upp det även på våra bilar, säger Peter Meier.

I Sverige har ambulans och polis likadan färgsättning och design oavsett geografiskt område, färgerna är dessutom även desamma ute i Europa. För svensk räddningstjänst finns inga gemensamma riktlinjer utan varje kommun eller förbund får själva välja hur de vill att bilarna ska se ut.

— Visst vore det optimalt om alla bilar inom räddningstjänsten i landet såg likadana ut, menar Peter Meier.

Källa: Umeå kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *