Riksgälden lånar 6,5 miljarder

– Dagens lån är ett nytt kvitto på att Sverige kan låna till mycket goda villkor i jämförelse med andra stora statliga låntagare inom euroområdet, säger upplåningschef Maria Norström på Riksgälden.

Riksgälden emitterar 1 miljard dollar (cirka 6,5 miljarder kronor) i ett nytt treårigt lån till en ränta på 0,486 procent. Det är en del av refinansieringen av lån som tidigare tagits upp för Riksbankens räkning.

Lånet övertecknades och buden uppgick till drygt 1,2 miljarder dollar.

Av den totala obligationsupplåningen i utländsk valuta, motsvarande 137 miljarder kronor som Riksgälden planerar ta upp under 2013, har nu 73 miljarder redan lånats upp. Det återstår 64 miljarder kronor i obligationer. Refinansieringen avser lån som tidigare tagits upp för Riksbankens räkning.

Centralbanker köpte 65 procent av emissionen. Banker svarade för 19 procent medan resterande del gick till fondförvaltare och mindre placerare. Runt 30 procent av lånet såldes till investerare i Asien, 9 procent till nordiska investerare och 25 procent till övriga Europa. Resten placerades i Mellanöstern samt på den amerikanska kontinenten.

Källa: Riksgälden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *