Skellefteå granskar krishanteringen

Skellefteå kommun har beställt en revisorsgranskning av krisarbetet efter utbrottet av vattenparasiten Cryptosporidium i våras.

Många utomstående har redogjort för händelseförloppet under vattenparasitens framfart. Media har rapporterat fortlöpande, och mediebilden av krisen har beskrivits i en medieanalys. Men någon samlad bild – och bedömning – av hur kommunen agerat finns inte att tillgå.

Därför beställer nu kommunen en särskild revisorsrapport som bara handlar om krishanteringen. Där ska allting granskas – från den första larmrapporten fram till friskförklaringen av vattnet.

Det är kommunrevisionen som fått uppdraget att granska arbetet.

– För oss är det viktigt att kvalitetssäkra vårt arbete, skriver kommunchef Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar med att ständigt hitta förbättringar, och då är det viktigt att utvärdera hur verksamheterna har klarat den här speciella situationen som ett Cryptosporidiumutbrott innebär.

För en dryg vecka sedan fick Skellefteå kommun ett brev från föräldrarna till den 17-årige pojke som i samband med parasitutbrottet blev diagnostiserad med Cryptosporidium och sedan avled. Föräldrarna kräver att kommunen tar på sig ansvaret.

Till TV4 lokalnyheter säger kommunjurist Rolf Edlund att de inte kan uttala sig om ansvarsfrågan idag, utan måste först utreda det juridiska ansvaret tillsammans med externa aktörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *