”Statlig aktör prisdumpar”

Statligt ägda Orio AB har blivit anmälda till Konkurrensverket. Orio ägnar sig åt prisdumpning finansierad av skattemedel, anser anmälaren, Ahréns åkeri i Södertälje.

Anmälaren anser att Orio har blandat sig i marknaden för så kallad tredjepartslogistik, det vill säga lager och transporter. Tidningen har sökt Orio som valt att inte kommentera.

Till tidningen Södermanlands Nyheter uppger Goran Sovilj, operativ chef på Ahréns Åkeri AB:
– Det finns alltid stora upphandlingar pågående på marknaden och Orio blir inbjudna till fler och fler. Vi börjar bli trötta på att alltid förlora de här upphandlingarna, vi måste på något sätt kunna vara med utan att i förväg veta att det finns en aktör som lägger förlustpriser och finansierar det med skattemedel.

Ahréns Åkeri AB har varit verksamt sedan början av 1970-talet och är i dag ett internationellt åkeri som transporterar gods i mer än 70 egna bilar.

Gamla Saab-lagret
I Nyköping, där Orio har sitt centrala lager, kallas bolaget av vissa ännu för ”Saab-lagret”. När Saab Automobile Parts i november 2013 bytte namn till Orio breddades verksamheten till att även omfatta reservdelar, inte bara till Saab, utan även till de flesta andra av marknadens vanligare bilmodeller.

I dag är Orio fortfarande leverantör av Saab originaldelar men erbjuder även service-, repair– och maintenance-delar samt färdiga servicekit från branschens olika tillverkare. Kunder är verkstäder som servar flertalet bilmodeller.

Verksamt globalt
Orio är globalt verksamt på tio marknader – Sverige, USA, England, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Schweiz, Spanien och Italien. Huvudkontoret finns i Nyköping i Sverige. På övriga marknader representeras Orio AB av dotterbolag.

Texten uppdateras. OFFENTLIGA AFFÄRER söker parterna samt Konkurrensverket för ytterligare kommentarer.

Se hela artikeln.

Källor: Södermanlands Nyheter, Orio AB, Konkurrensverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *