Sverige bäst på att ställa sociala krav

EU-kommissionen rankar Sverige som etta när det gäller socialt ansvarstagande i offentliga upphandlingar.
− Det här identifierar oss som en internationell aktör på området, säger Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet.

Sverige har rankats etta i Europa på socialt ansvarsfull upphandling, visar en tysk studie som ska publiceras vid årsskiftet. Undersökningen har utförts av organisationen World Economy, Ecology & Development (WEED).

Sverige får positivt betyg inom sju av åtta utvärderingsområden som granskats. Det land som är nästbäst i undersökningen, Nederländerna, får positivt betyg inom fem av åtta områden.

Sedan 2009 har Miljöstyrningsrådet arbetat fram riktlinjer för hur man kan föra in sociala krav i offentliga upphandlingar.

− Det känns tillfredsställande att så fort få gehör för det arbete vi lagt ner på socialt ansvarsfull upphandling. Det här identifierar oss som en internationell aktör på området – även om ingen svensk organisation eller myndighet ännu har fått ett officiellt uppdrag att arbeta med socialt ansvarsfull upphandling. Nu lägger vi en grund för att kunna stödja de statliga myndigheterna, kommunerna och landstingen i detta, säger Sven-Olof Ryding, vd på Miljöstyrningsrådet.

I vår lanseras ett webbaserat verktyg för socialt ansvarsfull upphandling, CSR-kompassen, som riktar sig till upphandlingar i den offentliga sektorn.

Sedan oktober är Sverige och Miljöstyrningsrådet bäst i Europa även på grön upphandling enligt en rapport från EU-kommissionen.

Källa: Miljöstyrningsrådet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *