”Ansiktsigenkänning i realtid bör inte införas”

Ansiktsigenkänning i realtid bör inte införas. Det är bättre att polisen lägger sina resurser på något vettigare, menar Oskar MacGregor, lektor i informationsteknologi, och Kristofer Stahre, advokat.

Rikspolischef Petra Lundh. Foto: Polisen.

Detta apropå att Sverige rikspolischef Petra Lundh föreslår en bredare användning av ansiktsigenkänning i realtid. En utredare har sedan tidigare ett färdigt lagförslag om ansiktsigenkänning med AI i realtid som följer EU:s regler. Men förslaget behöver kompletteras innan det kan läggas fram, rapporterar SVT.

Till Ekot uppger rikspolischefen att det förekommer att polisen har en bild på en trolig utförare, men att man sedan inte hittar honom eller henne. ”Det gäller mord och mordbrand och andra riktigt, riktigt grova brott. Jag tror att det skulle göra skillnad”, säger hon.

Debattörerna menar dock att ansiktsigenkänning i realtid utgör ett konkret hot mot den personliga integriteten, riskerar att bidra till omfattande diskriminering och inte är tillräckligt pålitligt att rättfärdiga de potentiella fördelar som tekniken i allra bästa fall skulle kunna bidra med.

Oönskade effekter

I en debattartikel i Aftonbladet framhåller de att ett lyckat resultat tyvärr är väldigt osäkert. ”Olika system har mycket varierande kvalitet, så det finns en överhängande risk att polisen köper in ett sämre (men bättre marknadsfört) system. Och även om systemet faktiskt lyckas identifiera brottslingar så kommer den då att medföljas av ovan nämnda oönskade effekter: att oskyldiga felaktigt anklagas, att det blir avskräckande effekter i samhället och att vi alla blir mer paranoida över hur storebror övervakar oss.”

Läs mer här.