Ny Slöseriombudsman utsedd

Amilia Stapelfeldt, 28, är Sveriges nya SlösO, en funktion som inrättats och finansieras av Skattebetalarnas förening. Hon börjar sin tjänst i april 2023.

Amelia Stapelfeldt, SlösO.

För flertalet är hon känd som ”polfluencer” (politisk inluencer) på Instagram. Hon har även deltagit i dokusåpan Big Brother som blev något av hennes mediala genombrott. Hennes politiska bakgrund är i MUF.

– Big Brother är inte representativt för vem jag är som person, men jag hade inte kunnat nå ut med det jag gjort de senaste åren om jag inte hade varit med i programmet, säger Amilia Stapelfeldt till tidningen Sunt Förnuft.

Amilia Stapelfledt säger i tidningen att det rådande ekonomiska läget kommer att göra att fler sätter sig in i ekonomi. Då spelar skatterna och vart pengarna tar vägen stor roll. Hon ogillar orättvisor och när skattemedel används fel och vill öka medvetenheten om för och sambanden mellan ekonomi, politik och skatter bland yngre.

”Engagemang och kunskap”

Vd:n i Skattebetalarna, Christian Ekström, säger i samma tidning att den nya SlösO:n kombinerar engagemang och kunskap i slöserifrågan med stor förståelse för pedagogik och sociala medier. Han tror att trogna följare kommer att känna igen sig, samtidigt kommer man att nå ut till fler ”slöseritrötta medborgare”.

Uppmärksammar slöseri

Slöseriombudsmannen (SlösO) är en del av Skattebetalarna och granskar hur skattepengarna används. SlösO uppmärksammar nya exempel på slöseri, bland annat i kanalen Facebook där man enligt egen uppgift har 110 000 följare.

Skattebetalarna är en allmännyttig ideell förening som säger sig vara partipolitiskt obunden. Föreningen arbetar sedan drygt 100 år för lägre skatter och minskat slöseri med skattepengar. Det gör man genom opinionsbildning och policyutveckling. Organisationen tar plats i debatten, producerar rapporter och presenterar konkreta förslag.