Systemfel att chefer behandlas illa

Chefer har blivit slit- och slängvaror i offentligt styrd verksamhet, medan de dåliga förutsättningarna i verksamheten går i arv från en chef till nästa. Kommuner och regioner har satt i system att regelbundet köpa ut chefer – oftast utan saklig grund. 

Det menar Veronica Magnusson, förbundsordförande i fackförbundet Vision. 

Hon pekar på att chefer inom välfärden har köpts ut för uppemot 800 miljoner kronor. Det är ett systemfel som finansieras av våra skattemedel. Samtidigt kan cheferna som köps ut – i regel utan saklig grund – få det väldigt tufft, skriver Veronica Magnusson i ett debattinlägg.

En granskning som Visions chefstidning Chefen i fokus har gjort visar att 1 360 chefer har köpts ut mellan 2019–2023 i 19 regioner och 245 kommuner. Chefen har fått skriva på ett ”erbjudande” om att anställningen ska upphöra och fått ekonomisk kompensation för det. 

Notan till skattebetalarna

Notan på 750 miljoner kronor landar hos skattebetalarna, sannolikt en siffra i underkant med tanke på att cirka 16 procent av kommunerna och tio procent av regionerna har valt att inte svara på undersökningen, menar Veronica Magnusson. 

Hon hävdar också att utköpen i många fall innebär ett mänskligt lidande för de chefer som drabbas. De får sluta på sitt jobb från en dag till en annan, utan förklaring. I organisationer där chefer misstänkliggörs och köps ut utan saklig grund, sprider sig rädslan för att göra fel. Det är inte vad välfärden behöver, slår förbundsordföranden fast. 

I stället behöver kommuner och regioner ”modiga chefer som är utvecklingsinriktade och som vågar stå upp för sin verksamhet och sina medarbetare, utan att riskera att förlora jobbet”. 

Läs hela debattinlägget i Expressen.