Vem äger bolaget egentligen?

Nu finns ett enkelt sätt att ta reda på vem som står bakom bolaget man handlar av. Ingen vill betala skattepengar till okända eller kanske till och med kriminella.
Nystartade och unika Vembi Ägarinformation har med stöd av Bolagsverket och bolagsstämmoprotokollen samlat in information om ägare. På det sättet fångar man i allmänhet alla ägare, eller i vart fall de som gett sig till känna på bolagsstämman, oavsett storlek. Via Vembi följer man också upp eventuella förändringar av ägandet och kan få uppdaterad information avseende de bolag man vill veta mer om.
OFFENTLIGA AFFÄRER ställde några frågor till Henrik Lehman, Commercial Director på Vembi Ägarinformation.
På vilket sätt kan offentliga köpare som sluter avtal med privata aktörer ha nytta av er tjänst?
– Med Vembis information får man en unik möjlighet att se vem som är den faktiske ägaren bakom bolaget. Att veta vem som sitter i styrelsen är något annat, det är inte styrelsen som äger bolaget eller ”tjänar pengar”. Ibland sammanfaller naturligtvis detta – men man vet inte det förrän man kollat!
Vad kostar tjänsten och hur agerar kommunen/landstinget för att få del av den? Måste den upphandlas? Är ni ensamma på marknaden?
– Vi är helt ensamma om att erbjuda denna information och beloppen är långt under tröskelvärdena. Det finns ingen annan som sammanställer detta, arbetar med, eller har information om de onoterade aktiebolagens ägare.
Möjligheten att kunna avslöja karteller är intressant. Har ni märkt ett särskilt intresse för detta.
– Ja, jag kan inte avslöja allt vi men vi för en dialog med flera offentliga. Det unika är just unikt. Med vår hjälp hittar man ägande och nätverk som man inte kan göra utan vår hjälp! Detta används då för att till exempel identifiera karteller. Jag kan avslöja att Upphandlingsmyndigheten, UHM, tycker att vi ska gå ut och informera offentliga köpare om detta som ett verktyg.
Det står i underlaget att man kan följa upp eventuella förändringar i ägandet av ett bolag. Hur används denna tjänst. Hur ofta uppdateras listan?
– Vi bevakar samtliga bolag i databasen enligt en särskild ”formel”. När vi får en signal om den typ av förändringar som indikerar att ett ägarskifte har skett, uppdaterar vi informationen. Ser vi då att förändringar av ägandet skett kan vi flagga upp för det.
 
Fakta
Vembi Ägarinformation AB grundades 2015 av personer med lång erfarenhet från svenska och nordiska informationsmarknaden. Sedan 2016 är Vembi Ägarinformation ett helägt dotterbolag till Valu8, som är stöttar förvärvs- och analysavdelningar på den nordiska finansmarknaden. Dessa kunder har ett stort behov av kvalificerad information om ägandet av de svenska onoterade aktiebolagen, och denna information används nu på flera håll inom företag, organisationer och myndigheter.

0 thoughts on “Vem äger bolaget egentligen?

  1. Det som anges som fakta i artikeln är förvånansvärt tunt särskilt med tanke på vad den beskrivna tjänsten handlar om. Bolaget där Henrik Lehman är verksamt är av obetydlig storlek och har en styrelse med en ledamot plus suppleant utan några för mig kända erfarenheter av offentliga upphandlingar. Bolaget är dessutom avregistrerat både för F-skatt och moms!? Något bolag med namnet Valu8 som uppges vara ägare av det beskrivna bolaget finns över huvud taget inte i några svenska bolagsregister! Hoppas att Offentliga Affärer sitter med bättre fakta än vad som redovisas!
    Leif Johansson, HR Academy med mångårig erfarenhet av offentliga upphandlingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *