Botkyrka måste redogöra för bidrag

Botkyrka kommun fick bidrag från regeringen för att stoppa gängrekrytering. Över en halv miljon kronor gick i stället till en PR-kampanj – som sedan kastades i papperskorgen.

Nu kräver Socialstyrelsen svar på hur Botkyrka har använt en större del av drygt 16 miljoner kronor som kommunen fick för att förebygga gängrekrytering av barn och unga. Det rapporterar SR Ekot, Expressen, m.fl.

”Socialstyrelsen har initierat en fördjupad granskning av hur medlen har använts”, säger Stina Isaksson, enhetschef på Socialstyrelsen, till Ekot.

Det var Ekot som först avslöjade att Botkyrka använt drygt 600 000 kronor av det särskilda statsbidraget mot gängrekrytering till en marknadsföringsplan, som sedan skrotades.

Socialstyrelsen vill nu se fakturor och andra underlag för över 11 miljoner kronor. Bland annat handlar det om hur köp av en soffa, en laptop och en slottskonferens passar statsbidragets syfte.

Botkyrka har efter Ekots granskning beslutat att betala tillbaka 600.000 kronor för den kampanj som aldrig förverkligades.