Ale ger skoldatorer till lågstadiet

Ale kommun är först i Norden med egna skoldatorer för elever i lågstadiet. Det är i denna åldersgrupp som de pedagogiska vinsterna är som störst, visade deras pilotstudie.

En viktig aspekt av projektet är att Ale satsar på en helhetslösning med utbildning, program och datorer som heter classmate PC och är specialbyggda för just unga skolelever och som skiljer sig mycket från vanliga datorer. Projektet genomförs i samarbete med it-leverantören Atea och tillverkaren Intel.

– Vår pilotstudie visade att läs- och skrivkunskaperna ökade och att elever med koncentrationssvårigheter fick lättare att lära sig med hjälp av datorer i undervisningen. Samtidigt ökade lugnet i klassrummet och samarbetet mellan eleverna blev bättre, säger Peter Madsen, chef för grundskolan på barn- och ungdomsförvaltningen i Ale kommun.

Datorerna skiljer sig från vanliga bärbara datorer på flera sätt och är skapade från grunden för unga skolelever. De tål både vattenspill och att tappas från skolbänken samt har tryckkänsliga skärmar på vilka eleverna kan rita och skriva för hand. De är dessutom utrustade med funktioner som låter läraren styra alla klassens datorer.

Ale kommuns satsning kostar 3,4 miljoner och innefattar datorer, utbildning, kringutrustning och projektanställningar.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *