Alexander Stubb ny president i Finland

Sveriges östra grannland har valt en ny president. Alexander Stubb, Samlingspartiet, fick 51,4 procent av rösterna i presidentvalets slutomgång medan hans motståndare, Pekka Haavisto, fick 48,4 procent. Stubb installeras som republikens president den första mars 2024.

Alexander Stubb.

Valdeltagandet rapporteras ha landat på 70,7 procent, mindre än vid det förra valet då siffran var 75 procent.

Alexander Stubb har en gedigen utbildning och karriär bakom sig. Han studerade till filosofie doktor i internationella relationer vid London School of Economics och har en magisterexamen i EU-administration från College of Europe i Brygge.

Bland meriterna märks också en professur vid European university institute i Florens, Italien. Han har varit vice ordförande för Europeiska investeringsbanken och har doktorerat i internationella relationer.

Politiskt har Alexander Stubb varit Europaparlamentariker (2004-2008), utrikesminister (2008-2011), Europa- och utrikeshandelsminister (2011-2014), statsminister (2014-2015) och finansminister (2015-2016).

Uppmärksammat tal

Som utrikesminister höll Alexander Stubb det uppmärksammade 080808-talet efter att Ryssland invaderat Georgien den 8 augusti 2008. Han menade att Rysslands agerande i Georgien bevisade att nationalstaten och maktpolitiken gör comeback, då det internationella samfundet, inklusive FN, inte kan möta utmaningen effektivt.

Talet hölls vid öppnandet av ambassadörsmötet i Helsingfors den 25 augusti 2008 och kritiserades av kollegor inom utrikespolitiken ”för att vara onödigt hårt mot Ryssland”. Stubb kallades också Natoivrare. I dag är Finland de facto anslutet till Nato, vilket inte uppskattas av landets store granne i öster. Detta blir den kanske viktigaste säkerhets- och utrikespolitiska frågan som Stubb får hantera – med Nato i ryggen.

Enighet och fred

Efter valvinsten den 11 februari 2024 förklarade Stubb att han kommer att göra allt för att vara en enande kraft och att bevara freden i landet.

En av många som gratulerat Stubb till vinsten är Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). På plattformen X skriver statsministern: ”Varma gratulationer Alexander Stubb. Finland är vår nära vän och partner. Jag ser fram emot vårt samarbete och att träffa dig i Sverige snart”, skriver han.

Stubb ersätter Sauli Niinistö som innehaft presidentposten i tolv år.

Källor: Finlands utrikesministerium, YLE, Wikipedia, Placera.