”Ansvarsutkrävande är helt centralt”

– Ansvarsutkrävande är helt centralt för medborgarnas förtroende för de styrande. Det räcker inte med att be om ursäkt och lova att inte upprepa felen. Om inte enskilda personer har en instinktiv hederskänsla för när det är dags, så måste det finnas en ledning som agerar, hävdar Inga-Britt Ahlenius, Transparency International Sverige.
I en artikel i Göteborgs Posten (GP) 2017-11-23 konstaterar hon att kommunala ”affärer” i Göteborg åter är på förstasidorna – ”trots kommunledningens räfst och rättarting efter den stora skandalen och försäkran om att ’alla stenar skulle vändas’ och senare rapporter om översyner, dialoger, utbildning, stärkande av internkontrollen.”
Hon pekar bland annat på de kritiserade resor som Nämnden för Intraservice genomfört, både tjänstemän och folkvalda. Den affären kritiseras av de folkvalda stadsrevisorerna i en skarp rapport, sedan dessa granskat ett begränsat urval om 20 utlandsresor till och med våren 2017.
Föregå med exempel
Företrädare för politiska institutioner har sin viktigaste uppgift i att föregå med gott exempel, att stärka människors tillit till dessa och att som led i denna uppgift tydligt ta sitt eget ansvar. I Göteborg saknas allt detta fortfarande – trots alla ”affärer”, skriver den tidigare chefen för Riksrevisionsverket, RRV, numera ledamot i styrelsen för Transparency International Sverige.
Läs hela artikeln via länken: http://www.gp.se/nyheter/debatt/först-då-kan-göteborg-bli-av-med-sin-korruption-1.4857346

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.