Att belöna Putin ökar risken för nya krig

Att belöna en aggressiv diktatur för att den använder våld är ingen klok freds­politik. Det konstaterar Max Anderson, tidigare EU-parlamentariker. 

Max Andersson.

Han tycker att ­Gudrun Schyman, tidigare Vänsterpartiets ordförande, ”vill belöna Ryssland för deras angrepps­krig”, vilket han menar skulle öka risken för nya krig. 

Max Andersson är övertygad om att Putins mål är att införliva stora delar av Ukraina med Ryssland, och förvandla resten till en odemokratisk lydstat. 

– Problemet med vapenvila nu är risken att Putin använder den för att förbereda nya angrepp. Det har Schyman inget svar på.

”Har inga bra förslag”

Han erkänner att Gudrun Schyman vill ha fred, men anser att hon inte har några bra förslag. – Hennes politik riskerar att leda till mer krig, och hon försvårar vänsterns arbete för att hålla oss fria från Nato. Är det verkligen en klok fredspolitik att belöna en aggressiv diktatur för att den använder våld?

Nej, svarar Max Andersson och undrar om Schyman vill att väst ska sluta skicka ammunition. – Risken är stor att det leder till en blodig rysk seger, eller att Ukraina övergår till gerillamotstånd, menar han.

Ska Ukraina ge upp?

Max Andersson undrar också:

– Vill Schyman att EU ska sätta press på Ukraina att ge upp de 18 procent av landet som Ryssland ockuperar, i utbyte mot ett osäkert löfte från Putin om att inte anfalla igen? Det verkar så, men hon säger det inte rätt ut. 

Fakta

Inlägget var infört i Dagens ETC 2023-03-10. Läs hela inlägget här.

https://www.etc.se/debatt/om-man-beloenar-putin-oekar-risken-foer-nya-krig

Gudrun Schymans inlägg var infört. Inlägget som Max Andersson replikerar på var infört den 27 februari i samma publikation och signerat Gudrun Schyman. Lär det här. 

https://www.etc.se/debatt/militarismen-haaller-liklukten-i-ukraina-paa-behoerigt-avstaand

Max Andersson är tidigare EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Numera kallar han sig ”gräsrot” i Vänsterpartiet. Gudrun Schyman var efter det att hon avgått som ordförande för Vänsterpartiet med och startade Feministiskt Initiativ och ett antal år efter det Klimatalliansen och det lokala Klimatinitiativ Simrishamn.