Dataintrång för att vinna upphandlingar

Två miljoner dokument har stulits i en it-brottshärva. Syftet var att fiffla i stora upphandlingar.
Det rapporterade SVT på nyårsdagen. Säkerhetsexperten Dick Malmlund har utfört uppdrag för företag som har drabbats av denna typ av brott. Han menar att åtalet vid Malmö tingsrätt bara är toppen av ett isberg.
Enligt experten är den ekonomiska brottsligheten så omfattande så att åklagaren endast kunnat väcka åtal i uppskattningsvis tio procent av fallen. Övriga fall är nedlagda vilket betyder att aktörer fortfarande befinner sig på fri fot.
Två miljoner dokument
Den misstänkta brottslighet som SVT rapporterar om ledde i höstas till åtal gällande dataintrång vid Malmö tingsrätt samt stöld av två miljoner dokument från svenska företag och myndigheter.
”Det handlar om interna dokument från myndigheter och företags kundregister. Där finns också mer vardagliga men samtidigt mycket känsliga dokument som familjefoton. Bland dokumenten finns namn och mejladress till personer inom Försvaret, Trafikverket, Domstolsverket och Regeringskansliet”, rapporterar SVT.
Dick Malmlund säger till SVT att det ofta handlar om kriminella som fifflar i stora upphandlingar. Med hjälp av stulna dokument får brottslingar viktig information om företag, så att kan de vinna viktiga upphandlingar på kriminell väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.