Dra nytta av sommartid och dagsljus

På söndag ställer vi fram klockan en timme, vilket innebär att vi från och med nu får fler timmar dagsljus varje dag. De positiva effekterna av dagsljus är många, bland annat ökat intag av D-vitamin, förbättrat humör och mer energi.

Dessa fördelar kan alla dra nytta av, förutsatt att vi tar vara på dagsljuset och ser till att vistas utomhus. Det skriver Jens Christoffersen, Lead Daylight Specialist på VELUX, som här delar med sig av några värdefulla tips.

Jens Christoffersen.

Kroppens inre klocka kan lätt bli förvirrad när vi plötsligt ändrar tiden. Det kan leda till negativa effekter, så som sömnproblem. Ändrade rutiner kan särskilt påverka barn, som kan känna sig mer trötta och irriterade. För att göra övergången lättare, försök därför att stiga upp på din vanliga tid på söndag, även fast du fått sova en timme mindre. Undvik också gärna att ta en tupplur just den här dagen, för att snabbt komma in i den nya rutinen.

Promenad gör susen

Ett enkelt knep för att få en god start på dagen är att exponeras för naturligt ljus direkt på morgonen. Allra helst ska vi exponera oss för dagsljus redan 30 minuter efter att vi vaknat. Solen måste inte skina för att kroppen ska få en kickstart, din inre klocka kommer att tacka dig ändå. Om du har tid och möjlighet är en kort promenad på morgonen utmärkt, då det signalerar till kroppen att det är dags att vakna och starta dagen.

De som tar sig till jobbet med buss eller tunnelbana kan överväga att gå av en station tidigare för att hinna ta del av ljuset innan arbetsdagen börjar. Ibland krävs det bara små ansträngningar för stor vinning.

Släpp in dagsljuset!

I dag tillbringar vi 90 procent av vår tid inomhus. Vad säger det oss? Jo, att vi måste tänka på dagsljusinsläppet och den friska luften i våra hem, liksom på arbetsplatser och i skolan. Ofta behöver det inte vara svårare än att dra upp gardinen eller persiennerna, öppna ett fönster, eller arrangera om ditt utrymme så att du sitter närmare ett fönster. Kom ihåg att konstgjord belysning aldrig helt kommer kunna ersätta det naturliga ljuset.Studier har visat att personer som regelbundet utsätts för en god mängd naturligt ljus under dagen upplever förbättringar i koncentration, produktivitet och kreativt tänkande. Därför finns det många anledningar att aktivt försöka integrera dagsljus i vardagen.

Ta pauser utomhus

Du har säkert hört det förut, men det finns ett stort värde för ditt välbefinnande att ta korta pauser utomhus under dagen. En kort promenad eller bara några minuter i solljuset kan förbättra humöret, minska stress och öka koncentrationen. Dessutom är det ett utmärkt sätt att få en dos D-vitamin. Kanske kan du introducera en gemensam dagsljuspaus för dig och dina kollegor?

Texten har ställts till förfogande för publicering i OFFENTLIGA AFFÄRER och redigerats av oss.