”Elkrisen är ett politiskt fiasko”

– Den svenska elkrisen är ett av det största politiska fiaskon vi har tvingats uppleva. Det närmast genant av politikerna att skylla krisen på Putin. Oavsett regering har ansvariga politiker tillsammans skapat detta el-elände. 

Det hävdar Lotta Gröning, journalist och debattör som kandiderat till riksdagen för Liberalerna.

Lotta Gröning. Foto: Infram.

– Elkrisen är resultatet av en politisk genomklappning och ogenomtänkta och kortsiktiga beslut på klimatområdet, menar hon och ger exempel på ett antal beslut från 1990-talet och framåt. 

”EU först – Sverige sist”

Debattören anser att svenska regeringar blev så glada över att få sitta med vid bordet i Bryssel att de ansträngde sig för att vara bäst i klassen när det gäller anpassning. 

Inom energipolitiken finns det flera exempel på att devisen ”EU först – Sverige sist” fått styra, tillägger hon. 

Lotta Gröning summerar:

På tv står metrologerna och säger att man ska passa på att tvätta för att det blåser i dag. I morgon avtar vindarna och elpriserna ökar. Det är absurt.

Regeringen borde i det här fallet kalla till överläggningar med samtliga partier i riksdagen för att ta fram en lösning på krisen. 

Människor far illa, många förlorar sina hem och allt hopp om framtiden. Företag går i konkurs och elpriserna driver på inflationen. Det måste få ett slut.

Inlägget var infört i Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *