Hon ska avslöja offentligt slöseri

Den 1 juni 2020 tillträdde Josefin Utas som ny Slöseriombudsman (SlösO) hos Skattebetalarna.
  – Det är ett hedersuppdrag att få arbeta med denna viktiga fråga åt landets skattebetalare, säger hon.

Josefin har en gedigen bakgrund som opinionsbildare och debattör. Hon kommer närmast från en tjänst som utredare på Sveriges Ingenjörer.

Josefin Utas, ny SlösO.

– Tack, det känns bra, det är första dagen på jobbet, säger Josefin Utas och skrattar gott när OFFENTLIGA AFFÄRER ringer upp och gratulerar till det nya uppdraget.

Vad har du på agendan denna första dag, mer än att prata med en nyfiken journalist?
  – Just nu kollar jag mejlkorgen där det strömmar in förslag, säger Josefin och ler igen.

Det återstår alltså att se vilket som blir hennes första fall av slöseri med skattemedel som hon får ta sig an. Klart är att Josefin Utas anser det viktigt att skattepengar hanteras på ett bra sätt.
– Ytterst är det en fråga om förtroendet för demokratin, säger den nya SlösO i ett inlägg piblicerat på Skattebetalarnas webbplats.

Inrättades 2010
Slöseriombudsmannen, SlösO, inrättades 2010 och har sedan dess granskat slöseriet med skattepengar. SlösO är idag en väletablerad röst i debatten och har över 100 000 följare på Facebook. Tjänsten innehades senast av Johan Gustafsson och bland tidigare Slöseriombudsmän återfinns bland andra Martin Borgs, Rebecca Weidmo Uvell och Lars Wilderäng.
– Jag hoppas att kunna samla ännu fler engagerade medborgare i kampen mot slöseriet. Det här är en fråga som engagerar personer över hela landet och oavsett politiska sympatier i övrigt. Det är genom ett stort och brett engagemang som SlösO blir en stark röst, menar Josefin Utas.

Från Eskilstuna
Josefin är uppvuxen i sörmländska Eskilstuna och bor för nu i Sollentuna utanför Stockholm. Hon varit aktiv politiskt, både i Miljöpartiet och i Medborgerlig Samling (MED), som hon också varit med att bygga upp.

”Klok och analytisk”
Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, säger i en kommentar till utnämningen:
– Josefin är klok, analytisk och har en vass penna. Det kommer att behövas i kampen mot slöseriet. I debatten tycks det nu vara på modet att förespråka ökade offentliga utgifter, då krävs någon som påtalar behovet av sparsamhet med våra gemensamma medel. Med Josefin som SlösO kommer vi att ha en stark sådan röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.