Kommuner måste bli smartare på IT

– Kommunerna måste bli bättre på att ta till sig förbättrade arbetssätt och nya verktyg, hävdar Lars Kølendorf, Nordenchef för Aruba*.
I en debattartikel, exklusiv för OFFENTLIGA AFFÄRER (i nr 2 / 2019 med utgivning i juni), pekar han på att kraven på ökad digitalisering kommer från både medborgare och medarbetare.
– Redan nu har kommunernas IT-avdelningar knappa resurser, både i fråga om pengar och personal. Samtidigt gör flera utvecklingslinjer att IT-behoven ökar. Men det går inte att öka IT-resurserna, menar debattören.
Oskyddade enheter i nätverket
En av de utvecklingslinjer som han pekar på är bland annat att säkerhetskraven ökar. Det är fortfarande vanligt att det ute i organisationen kopplas in enheter som inte är sanktionerade av IT-avdelningen. Det kan vara ett system för inpassering, en webbkamera eller till och med ett akvarium eller en kaffemaskin som kopplas upp på nätverket.
– Varje oskyddad enhet kan utnyttjas av angripare som vill ta sig in på nätverket och det krävs resurser för att säkra dem, slår Lars Kølendorf fast.
Läs om övriga utvecklingstrender och hela artikeln i kommande utgåva av OFFENTLIGA AFFÄRER.
* Aruba är ett företag inom Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.