Kommunvinnarna i energispartävlingen

Under våren har 24 kommuner tävlat om vem som kan spara mest el i sina kommunhus. Alvesta kommun vann två av kategorierna i Energimyndighetens tävling.

Alvesta kommunhus har tillsammans med Karlskrona stått för den största procentuella energiminskningen i Energimyndighetens nationella energispartävling. Det gav seger i kategorin ”klustret med störst procentuella minskning”. Alvesta kommun tog även hem pris för bästa innovativa åtgärd för att spara energi.

Vinnarna i de fyra olika kategorierna är:

1. Klustret som gjort största procentuella minskning i sina kommunhus; Sydost med Alvesta och Karlskrona, som totalt har sparat 16,75 procent tillsammans.

Alvesta kommunhus gjorde en energibesparing på 12 procent jämfört med samma period (mars-maj) 2010. Den totala energibesparingen blev 7200 kWh motsvarande drygt 9000 kr.

2. Vinnare bästa innovativa åtgärden; Alvesta kommun.

Juryns motivering: Vinnaren i kategorin mest innovativa lösning går till Alvesta som med ett genomtänkt helhetspaket av åtgärder från tidig involvering till smarta lösningar och innovativ feedback lyckats motivera sina medarbetare till ett lyckat resultat.

– Alvesta har arbetat mycket med att kontinuerligt informera kommunanställda om tävlingen och om energibesparande åtgärder. Informationsmöten hölls innan tävlingen startade och två nattvandringar genomfördes där man gick igenom hela kommunhuset för att se hur man bäst kunde spara energi. Under tävlingens gång har även förslag på energibesparande åtgärder inkommit från anställda i kommunhuset, skriver Alvesta kommun i ett pressmeddelande.

3. Kommun med största totala energibesparningen i kWh/kvm i kommunhuset; Trosa som sparat 7.1 kWh/kvm. Juryns kommentar: Trosa har med hjälp av ett stort tekniskt åtgärdspaket lyckats med tävlingens största totala energibesparing!

4. Kommun med största energibesparningen procentuellt i kommunhuset; Söderhamn med 22.47 procent besparing. Jyruns kommentar: Söderhamn har med hjälp av väl genomtänkt åtgärdspaket lyckats med tävlingens största totala energibesparing!

Juryn bestod av representanter från Länsstyrelsen, Hållbar utveckling Väst, Chalmers samt Göteborgs universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *