Malmö kräver vapenamnesti i Sverige

– Vi behöver en statlig politik som på allvar kraftsamlar mot de illegala vapnen som finns i omlopp. Vi konstaterar gång på gång att polisen skulle kunna arbeta mycket effektivare om straffsatserna varit högre, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö stad.

Brottsförebyggande rådet i Malmö har lämnat en skrivelse om illegala vapen till justitieminister Beatrice Ask.

Vid flera tillfällen har Malmö stad efterfrågat en skärpning av lagstiftningen rörande illegala vapen och efterfrågat ökad tydlighet i vapenlagen. Under hösten 2010 fördes en nationell debatt om eventuella skärpningar i vapenlagen, utifrån skjutningarna i Malmö. När den misstänkte gärningsmannen greps avtog även debatten om illegala vapen.

I sin skrivelse kräver Brottsförebyggande rådet i Malmö en kraftfull satsning mot illegal vapenhandel genom att skärpa straffsatserna för handel, införsel och innehav av illegala vapen. Brottsförebyggande rådet kräver att man inför vapenamnesti och ökar tullens möjligheter att prioritera vapenhandeln så att kampen mot narkotika och vapen inte ställs mot varandra.

– Jag är glad att det var ett enigt Brottsförebyggande råd som ställde sig bakom skrivelsen, som är ett resultat av flera samtal med polisen. Varje brott som begås är ett för mycket och varje vapen som polisen kan få bort från gatan är ett vapen mindre. Vi arbetar hårt på bred front för Malmöbornas trygghet, och vi behöver regeringens hjälp och nya verktyg i den kampen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, ordförande i Brottsförebyggande rådet och kommunalråd i Malmö.

– Vi lyfter också fram att vapeninförseln måste göras till en prioriterad fråga för tullen. Kampen mot narkotika och vapen ska inte ställas mot varandra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *