Manifestation för regionalt EU-stöd

I ett gemensamt initiativ som är unikt i EU:s historia kräver de 137 regionerna fortsatt ekonomiskt stöd till de regioner i Europa som omfattas av  EU:s mål för regional konkurrenskraft och sysselsättning, däribland Gävleborg.

Pressmeddelande

Det här handlar om framtidens sammanhållningspolitik; alltså EU:s politik för regional utveckling. Genom stöd från EU:s strukturfonder har Sverige, och däribland Gävleborg, under åren fått medel för Regional konkurrenskraft och sysselsättning. Nu har det kommit indikationer på att kommissionen kan komma att dra in stödet för Regional konkurrenskraft och sysselsättning inför nästa budgetperiod 2014 och framåt och därför startades detta initiativ.

Ett officiellt undertecknande om fortsatt stöd efter 2013 sker nu den 7 oktober i Bryssel. Initiativet har i dag stöd från 137 regioner, vilket är 83% av alla regioner som erhåller stödet. 18 medlemsländer i EU är representerade vilket motsvarar 55% av EU:s totala befolkning.

Det officiella undertecknandet av initiativets deklaration sker torsdag den 7:e oktober på eftermiddagen på Bayerns regionkontor samt överräckandet av deklarationen till bl.a. kommissionär Hahn sker på Charlemenge.

Samtliga 137 regioner vill självklart vara med och synas i samband med detta men av utrymmessjäl kommer endast en representant från varje medlemsland, från den högsta regionalpolitiska nivån, att kunna delta.

Sveriges representant vid det officiella undertecknandet av deklarationen är starkt kopplad till Region Gävleborg i och med att vice ordförande för Central Sweden, Irén Lejegren, är den som håller i pennan. Ytterligare 24 regionala presidenter kommer officiellt skriva under deklarationen vid ceremonin den 7:e oktober.

Källa: Region Gävleborg

 

{jcomments on}

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *