Migrationsverket vann eDiamond Award

Under stor pompa och ståt i Stockholms stadshus fick Migrationsverket ta emot utmärkelsen årets bästa e-förvaltningstjänst 2011.

Willis Åberg, Magnus Gustavsson, Thomas Wahlberg och Lars Påhlsson var på plats i Blå hallen för att ta emot priset. Förra årets vinnare, Stockholms stad, representerades av Margareta Björk, ordförande för kommunfullmäktige, som överräckte priset.

Lars Påhlsson bekräftade efteråt att det känns mycket bra att få ta emot priset, i hård konkurrens med övriga nominerade. Han kunde berätta att de även har många användare av tjänsterna.

– När vi lanserade Medborgaransökan, helt utan någon marknadsföring, fick vi något överraskande den första användaren efter bara 40 minuter.

Han tillägger att det här är tjänster som Sverige behöver för att vara konkurrenskraftiga och lyckas locka utländsk arbetskraft, studenter och nya företag.

Har tjänsterna lett till minskade handläggningstider?

– Ja, det har de. Vi har gjort flera nyttoanalyser men den viktigaste nyttan är den service vi erbjuder kunderna.

Juryns motivering löd:

”Migrationsverket har skapat en rad synliga och enkla e-tjänster som berör flera samhällsviktiga målgrupper. De har parallellt genomfört en övergripande förändring i sitt interna arbetssätt.

Myndighetens arbete bidrar till ökad konkurrenskraft för svenska företag och högskolor, eftersom svenska högskolor konkurrerar med omvärlden om utländska studenter. Genom e-tjänster kan ansökan om uppehållstillstånd i Sverige sökas från vilken plats som helst i världen.  Studenterna slipper upprepade resor till en svensk ambassad, och ledtiden kan dessutom kapas med flera månader. 

Intresset för Sverige som turistland har ökat stort under senare år. Många svenska företag är beroende av turism och utländska turister. E-tjänsten för visering gör ansökningsprocessen både enklare och snabbare.

Bristen på arbetskraft i Sverige kan reduceras genom Migrationsverkets olika e-tjänster. Exempelvis med en guide där sökanden snabbt och enkelt får klarhet i sin möjlighet att bli svensk medborgare. Hela sökprocessen sker sedan elektroniskt och momentant, från ansökan till slutligt besked. En enkel och dynamisk e-tjänst som också ger kortare handläggningstid.

Servicen till nya svenska medborgare, som fått permanent uppehållstillstånd, och som har familj som vill flytta till Sverige har också förbättrats. Den nya e-tjänsten för anhöriga underlättar ansökningsprocessen väsentligt.

Migrationsverket är ett föredöme för att ”sälja” in landet och att snabbare få nya svenskar i utbildning eller arbete.”

eDiamond Award är ett pris instiftat av Offentliga Affärer och därför var även undertecknad med på scenen för att gratulera de stolta vinnarna.

{jcomments on}

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *