Ny myndighet mot välfärdsfusk

Den 1 januari 2024 inledde en ny myndighet sin verksamhet. Det är Utbetalningsmyndigheten som ska upptäcka, förhindra och förebygga felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

”Det gör vi genom dataanalyser och granskningar. En annan uppgift är att ansvara för utbetalningar från statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket,” förklarar myndigheten på sin webbplats.

Per Eleblad. Foto: Penningtvättsdagarna.

Per Eleblad, generaldirektör, Utbetalningsmyndigheten framhåller:
– Trycket på den kriminella ekonomin och bidragsbrotten ökar.  Med inrättandet av Utbetalningsmyndigheten flyttar staten ytterligare fram sina positioner. En dryg månad in i vårt arbete kan vi nu presentera de olika typer av missbruk av välfärdssystemet som vi kommer att fokusera på under det första året, skriver generaldirektören i Expressen 2023-02-15.

Skapa analysmodeller

Under 2024 ligger fokus för Utbetalningsmyndigheten på att skapa de första analysmodellerna och även kunna leverera de första underrättelserna till de beslutande myndigheterna. Fokus ligger också på att etablera de första förmågorna inom systemet för transaktionskontot.

Myndighetens övergripande uppdrag från riksdag och regering är att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet, dels genom att genomföra systemövergripande dataanalyser och granskningar, dels genom att etablera systemet med transaktionskontot. Systemet med transaktionskontot ska vara fullt implementerat den 1 januari 2027.

Techentreprenör kritisk

En som också jobbar med dataanalyser är Jens Nylander, dataanalytiker och techentreprenör. Nyligen hävdade han att staten skulle kunna spara 90 miljarder kronor om året genom förändringar i regleringsbrev och upphandlingsbestämmelser, samt utökade kontroller och mer utbildning till inköparna ”så det blir vett och etikett och stopp på slöseriet”.

Jens Nylander.

Han är kritisk till den nya myndigheten och tror inte att den kommer att stoppa slöseriet hos kommuner, regioner, myndigheter och kommunala bolag.
– Eftersom deras arbete består i analysverksamhet mellan ett fåtal myndigheter, Skatteverket, CSN, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, tillägger Jens Nylander.

– Mitt mål var att skapa förändring och som tech-entreprenör är detta mitt bidrag till ett bättre Sverige utan att det ska handla om politik eller myndighetskrångel, förklarar han i Expressen 2024-02-13.

Läs mer om Jens Nylander här.
Läs mer om Utbetalningsmyndigheten här.