Offentliga inköp ökade under pandemin

Offentliga sektorns inköp ökade med nästan 50 procent under pandemin. Samtidigt minskade antalet leverantörer till offentlig sektor. Små bolag blev förlorare och stora bolag blev vinnare. Det visar en ny rapport med unik statistik från AI-bolaget Tendium som blev offentlig den 31 januari 2023. 

Tendium, som tagit fram rapporten, är ett teknikbolag som genom en AI-driven anbudsplattform effektiviserar offentlig upphandling för företag.

Elin Lööw.

Elin Lööw, ansvarig för PR och kommunikation på Tendium, berättar för OFFENTLIGA AFFÄRER att företag och andra kunder kan arbeta med anbud i plattformen. Dels kan man hitta upphandlingarna, vilket även andra tjänster som företag erbjuder möjliggör. Men Tendium kan med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) bland annat omvandla all information i upphandlingsdokumenten till data. Man kan till exempel plocka ut information ur pdf-dokument, kanske just den specifika tjänst som ett företag kan erbjuda. Det skapar helt nya möjligheter. 

Mycket att ta in

– Det är mycket att ta in i offentlig upphandling och det kan behövas hjälp att organisera och ta till sig all information. Ett led i att vi kan plocka ut så mycket information med AI är att vi även vet vad offentlig sektor köper och hur mycket man spenderar, säger Elin Lööw.

Genom att granska offentliga sektorns bokförda betalningar till privata bolag, så kallad leverantörsreskontra, har Tendium följt förändringarna i hur mycket myndigheter, regioner och kommuner spenderar på inköp.

I ett pressmeddelande säger Hannes Dernehl, VD och medgrundare av Tendium:“Det är tråkigt att se att små leverantörer minskade i antal under pandemin. Vi hoppas att de kommer att göra revansch nu efter pandemin, och vi gör allt för att offentlig upphandling ska vara så enkelt och effektivt som möjligt för företag av alla storlekar”.

Tendiums grundare Hannes Dernehl och Oskar Lundgren. Företaget grundades 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *