Pengar till staten i Brasilienaffär

Saab och Brasilien har tecknat avtal rörande Gripen, värt närmare 40 miljarder kronor. Saab ska producera 36 Gripen NG-plan till landets flygvapen.
Det väntas generera tusentals nya jobb i Sverige. Flygplansaffären med Brasilien innebär också stora möjligheter att dela utvecklingskostnaderna, enligt Saab.
”Exakt hur mycket pengar som kommer svenska staten till godo kan jag av avtalstekniska skäl inte tala om, men det är betydande belopp. Den riktigt stora ekonomiska vinnaren är faktiskt Sverige i det här fallet”, säger Saabs vd Håkan Buskhe till SvD.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger för tidningen att avtalet skapar en relation mellan de båda länderna som kan vara i minst 30 år. ”Det är positivt för försvarsmakten att ytterligare ett land, av Brasiliens storlek, har valt att operera med Gripen. Det är ju ett erkännande också av Sveriges högteknologiska kunnande på området”, säger han till SvD.
Brasiliens president Dilma Rousseff besöker Sverige den 18-19 oktober tillsammans med flera ministrar, myndighetsrepresentanter och ett tjugotal näringslivsföreträdare, uppger regeringskansliet på sin webbplats.
Foto: Flygvapenmuseum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *