PMI – tjänster sjönk till 44,8 i juni

Inköpschefsindex för tjänster (PMI – tjänster) sjönk i juni med 2,9 indexenheter till 44,8 från 47,7 i maj. Nedgången var bred där samtliga delindex sjönk. Det innebär att konjunkturen för de svenska tjänsteföretagen har försvagats ytterligare under juni månad.

Indexet för affärsvolymen föll till 45,2 i juni och svarade för den största nedgången av PMI:s fyra delindex. Orderingången pekade samtidigt nedåt och indexet nådde i juni ett nytt årslägsta med 44,5, medan indexet för orderstockarna uppvisade en mindre förbättring. Leverantörernas leveranstider fortsatte att minska och som sammanfaller med den svaga efterfrågan. Detta sätter även avtryck i tjänsteföretagens nyanställningsbehov som fortsatte att försvagas under juni månad.

Planerar för tillväxt
Tjänsteföretagens affärsplaner för det närmaste halvåret skruvades upp i juni och indexet steg till 53,1 och tog därmed ytterligare ett steg in i tillväxtzonen. Det Tjänsteföretagen förefaller ha blivit något mer optimistiska om konjunkturutvecklingen framöver.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg något i juni till 47,1 från 46,7 i maj. Att indexet befinner sig under 50-strecket för tredje månaden i rad tyder på ett fortsatt lågt kostnadstryck i tjänsteföretagen.
Källa: Silf Competence AB

FAKTA
Silf – Sveriges inköps och logistikförbund – utbildar inköpare och logistiker,
Källa: Silf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *