Säkerheten i fokus

Vissa vill visa sin förmåga, andra vill skada samhället. Vi måste fördjupa vår kompetens för att stärka säkerheten i den egna organisationen.
Det var en slutsats i panelsamtalet med rubriken ”De nya hoten mot informationssamhället” på torsdagen på eFörvaltningsdagarna. De ”onda krafterna” har blivit mer förslagna och använder trovärdiga kanaler, till och med polisens webbplats, konstaterades det. Inläggen ser skenbart ut som nyhetsinslag, men avsikten är en helt annan.
Dag två tog upp de risker som kommer med den snabba utvecklingen av informationssamhället och digitalisering. Cyber security är den internationella termen för de åtgärder som kan vidtas för att öka säkerheten, både för gemene man, företagen och samhället och dess institutioner.
Sårbarheten i det nya samhället illustrerades av ett strömavbrott mitt under förmiddagens seminariepass. Det spelar ingen roll hur avancerad teknik man har om strömförsörjningen slås ut, påpekade en av paneldeltagarna.
Vi går i princip runt med säkerhetsrisker i fickan. Mobiltelefonen är i dag en avancerad dator med mängder av personliga uppgifter som kan hackas. Och när all kommunikation digitaliserad är det lätt att slå ut alltihop.
Ett tips till varje organisation är att vara medveten om sitt värsta scenario och öva utifrån det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *